Sperling om Rusland: Begavet drømmetydning

”Russernes drømme” kalder den mangeårige Ruslandskorrespondent Vibeke Sperling sin bog om det nye Rusland. Det er en velskrevet og nuanceret bog, som giver et godt udgangspunkt for den, der vil forstå Rusland bedre.

Når man følger Ruslandsdækningen i de større danske medier, er der groft sagt to positioner, der bliver indtaget: At Rusland drømmer om fordums storhed og udgør en militær trussel over for Vesten – eller at Vesten ikke forstår Rusland og selv har udvist aggressiv adfærd i form af NATO- og EU-udvidelse mod øst. Altså det, man kunne kalde Ruslands hede fantasi eller mareridt.

Var det blot det, som Sperling gentog over de små 300 sider, ville der ikke være meget at hente. Det er det, heldigvis, ikke. Bogen er skrevet af veneration til Rusland og med ængstelse for den fremtid, der tegner sig.

Bogen er letlæst, men ikke letkøbt, og påstandene er konstant funderet i angivne kilder. Om man er enig eller uenig, ved man hele tiden, hvilken grundlag forfatteren lægger til grund. Det er desværre langtfra en selvfølge i denne genre.

Læs hele anmeldelsen på Krigeren.dk.