Propaganda i det 21. århundrede – en historisk gennemgang

Scot Macdonalds bog ’Propaganda and Information Warfare in the Twenty-First Century – Altered images and deception operations’ er en særdeles glimrende gennemgang af propaganda og vildledning i et historisk perspektiv. Den tilbyder talrige gode eksempler fra forskellige konflikter, fra Romerriget til nutiden, men fokus i store dele af bogen er første og anden verdenskrig.

Mellem jul og nytår i 1918 modtog tyrkiske frontsoldater en gave fra oven: Cigaretter. De er formentlig blevet vel modtaget, selv om de kom uden afsender. Cigaretterne var da heller ikke sendt som milde gaver, men som led i britisk propaganda: Britiske fly havde nedkastet cigaretterne – som ud over andre almindeligt skadelige stoffer var suppleret med opium.

Dette er et af mange eksempler, som Macdonald kommer med i sin bog om propaganda, informationskrigsførelse og vildledning. Ud over mange eksempler gennemgår Macdonald også de forskellige organisationer, særligt i USA og Storbritannien, som stod for at gennemføre forskellige af disse aktiviteter. Ligeledes laver han en grundig gennemgang af forskellige former for og principper bag propaganda og vildledning; igen løbende suppleret med eksempler. Endelig omtaler og diskuterer han relationen mellem det politiske niveau, militæret og pressen – inklusive de udfordringer og dilemmaer, som en fri presse kan opleve i krigstid.

Læs hele anmeldelsen fra Krigeren.dk her.