To år og 60.000 kilometer langs Ruslands grænse

14 lande har det til fælles, at de deler grænse med Rusland. Forfatteren Erika Fatland, der brød igennem med ’Sovjetistan’, har brugt to år på at rejse de godt 60.000 kilometer rundt om verdens største land. Det er den rejse, ’Grænsen’ handler om.

Tre ting er vigtige at sige fra begyndelsen:

1) Bogen er ikke en ’Sovjetistan II’.

2) Bogen handler om meget mere end Rusland.

3) Bogen er så absolut værd at læse.

I bogen ’Sovjetistan’ rejser forfatter Erika Fatland igennem de fem centralasiatiske republikker Kasakhstan, Usbekistan, Tadsjikistan, Turkmenistan og Kirgisistan. I denne bog ’Grænsen’ tager hun på en rejse over to år og 60.000 kilometer rundt om det Rusland, der fascinerer hende.

Forstår man så Rusland bedre ved at se det fra den anden side af grænsen? ”Det er på grænsen og i mødet med det fremmede, at identitet og kulturforskelle bliver skabt,” skriver hun (p. 52). Det er dog ikke kun i mødet med det fremmede, at Erika Fatland arbejder sig igennem det russiske grænseområde. Det er også igennem geografi og historie. Fra Nordkorea skildrer hun, hvordan Sovjetunionen modtog og trænede nordkoreanske soldater og erobrede Pyongyang fra japanerne, mens Kim Il-sung stadig befandt sig i sikkerhed på en sovjetisk militærbase (p. 78). Hun slutter i Norge, sit hjemland, i det grænseland, som forfatteren kalder det grænseland, der har haft det fredeligste forhold til sin store nabo. 

Læs hele anmeldelsen på Krigeren.dk her:
http://krigeren.dk/to-aar-og-60-000-kilometer-langs-ruslands-graense